Montajul bateriilor auto

Modelul de baterie auto potrivit automobilului dumneavoastra se alege in functie de tensiune, amperaj, curent de descarcare la rece si durata de viata a acumulatorului. Consultand fie catalogul furnizat de fabricantul acumulatorului, fie manualul autoturismului, ar trebui sa identificati cu usurinta tipul de produs de care aveti nevoie. Si totusi, provocarea nu se opreste aici, ci continua cu montajul bateriilor auto.

Montajul bateriei auto

Este important sa mentionam, de la bun inceput, ca acest proces se recomanda a fi efectuat intr-un service auto, tocmai pentru a fi siguri ca totul decurge normal. Ocupandu-va personal de aceasta schimbare, riscati sa pierdeti garantia bateriei si va trebui sa va asumati responsabilitatea repararii viitoarelor defectiuni.

Pentru toti cei interesati sau doar curiosi, vom detalia insa procesul de montare, care cuprinde cativa pasi foarte clari.

Montajul bateriilor auto

Primul pas consta in intreruperea functionarii oricarui consumator electric de la bordul masinii, eliminandu-se astfel riscul declansarii unui scurtcircuit. Se vor asigura apoi contactii, prin curatarea bornelor si a papucilor cu care se vor prinde cablurile. O data inlaturati oxizii, se adauga un strat protector de vaselina, tipul neutru antiacid. Bateria trebuie asezata intr-o pozitie fixa pe suportul dedicat, ca sa nu existe nici un fel de joc. Papucii se ataseaza la borne si se va realiza conectarea lor – mai intai borna pozitiva, urmata de borna negativa, care are si legarea la masa.

Una dintre cele mai importante specificatii tehnice este aceea de a folosi baterii inseriate si de acelasi tip pentru circuitele electrice de 24 V. Prin acelasi tip nu ne referim doar la configuratia lor, ci si la gradul de uzura, respectiv la nivelul de incarcare. In plus, nu aveti voie sa conectati direct la bornele unei baterii acei consumatori din categoria 12V. Daca trebuie totusi sa faceti acest lucru, folositi, neaparat, un convertor de la 24V la 12V.

In aparenta o actiune simpla, montajul bateriilor auto poate avea urmari complicate, in cazul in care va lipsesc notiunile elementare. Si chiar daca aveti aceste cunostinte, va veti simti mult mai bine daca apelati la un service auto, stiind ca niste profesionisti se vor ocupa de aceasta problema si ca nu riscati absolut nimic.