Prelungirea vietii bateriilor auto – ce este de facut?

Bateriile auto pot functiona impecabil pe termen lung sau, dimpotriva, va pot provoca foarte multe probleme. In functie de marca aleasa, de compatibilitatea dintre baterie si automobil, dar si de masurile de mentenanta, puteti folosi un acumulator mai mult sau mai putin timp. Iata ce trebuie sa stiti despre prelungirea vietii bateriilor auto.

In primul rand, exista cateva tipuri de actiuni pe care le puteti intreprinde. Acestea variaza in functie de persoanele implicate, dar si de conditiile de mediu sau de folosire a automobilului. Cea mai importanta ramane inspectia tehnica periodica.

Aceasta revizie se face, ideal, de doua ori pe an, intr-un service specializat. Mecanicii auto se vor asigura ca tensiunea de alimentare, puterea de pornire si nivelul de incarcare al bateriei auto sunt in limitele normale. In plus, se va verifica si consumul energetic per ansamblul autoturismului. Daca rezultatul obtinut pentru stationare este destul de mare, puteti avea de-a face cu anumite pierderi, care conduc la descarcarea acumulatorului.

In functie de constatarile acestei evaluari, s-ar putea sa fie necesara reechilibrarea nivelului de electrolit, prin adaugarea de apa distilata. Prea multa sau prea putina apa poate avea efecte nedorite, de sub sau supra incarcare, motiv pentru care acest proces de intretinere se recomanda sa fie efectuat de personalul calificat.

Ce se poate face pentru prelungirea vietii bateriilor auto

Ceea ce puteti sa faceti dumneavoastra, individual, pentru prelungirea vietii bateriilor auto, este sa verificati, periodic, urmatoarele aspecte: bateria trebuie sa fie uscata, curata, fara nici un pic de umezeala (umezeala faciliteaza declansarea unor scurtcircuite si, implicit, descarcarea bateriei). Toate componentele metalice trebuie sa fie curatate periodic de oxizi si izolate cu vaselina. Bornele trebuie sa fie fixate corespunzator cu acei papuci de plastic, fara ca metalul acestora sa fie insa afectat.

Unul dintre cele mai firesti aspecte care contribuie la mentinerea in buna stare a acumulatorului il reprezinta reducerea, pe cat posibil, a consumului electric la nivelul autoturismului. Aceasta se poate realiza prin controlul sistemului de iluminat si decuplarea la pornire a consumatorilor (sistemul de incalzire/racire, radioul si orice altceva mai consuma curent). Foarte important, nu uitati nici un consumator pornit atunci cand nu folositi masina deoarece riscati ca bateria sa se descarce total sau, mai rau, sa se defecteze.

Prelungirea vietii bateriilor auto

In incheiere, va recomandam sa tineti cont de faptul ca masurile de intretinere sau menajare a acumulatorului auto pot varia in functie de anotimp si de dotarile autovehicolului. Iata, deci, un motiv in plus sa apelati la un service auto, cel putin la inceput, pana va lamuriti care sunt, exact, nevoile masinii.